niedziela, 19 lutego 2017

Likier na kawie rozpuszczalnej.






Składniki :
2 puszki mleka skondensowanego niskosłodzonego
2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
30 dkg cukru
1 cukier waniliowy
150 ml spirytusu 95 %

Sposób wykonania :
 👉 W niedużej ilości mleka skondensowanego rozpuść kawę. Pozostałe mleko zagotuj, rozpuść w nim cukier i cukier waniliowy. Następnie wlej rozpuszczoną kawę i gotuj na małym ogniu przez 6-8 minut, ciągle mieszając. Zagotowane mleko wystudź. Do zimnej masy wlej powoli spirytus cały czas mieszając. Dokładnie wymieszany trunek rozlej do butelek, zakorkuj. Odstaw w chłodne miejsce na 2-3 dni, aby likier nabrał właściwego smaku. Po tym czasie likier jest gotowy do picia. 😋😋


                                Na zdrowie !


   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz