niedziela, 26 lutego 2017

Domowy pasztet w słoikach ( do smarowania ).

  





      Dziś podam Wam przepis na domowy pasztecik.
 Pamiętam jak moja mama robiła domowe przetwory, gdy zabiliśmy świnkę. Jedliśmy ze słoików kaszankę, pasztet,kiełbasę i galaretkę. Po otwarciu słoika pachniało po całym domu. Jak ktoś wszedł do mieszkania to od razu wiedział co dziś jemy. Tego zapachu nie zapomnę do końca życia. Takie przetwory są pracochłonne, ale domowe przetwory to prawdziwa uczta dla podniebienia i co najważniejsze są zdrowe !! Gdyby ktoś raz spróbował takich pyszności już nigdy by nie chciał jeść wędlin ze sklepu !

 Składniki :
1 kg wątróbki z indyka ( może  być drobiowa )
1 kg mięsa wieprzowego  ( karkówka, łopatka )
1 kg słoniny
8 dkg kaszy manny
1,5 g mielonego imbiru
1,5 g mielonej gałki muszkatołowej
sól
pieprz
mleko
Sposób wykonania :
 Wątróbkę opłucz, pokrój na kawałki, wsyp do rondelka, zalej mlekiem, wymieszaj i wstaw do lodówki na noc. Następnie wątróbkę odcedź, wrzuć do wrzącej wody, parz przez 2-3 minuty. Odcedź. Mięso i słoninę pokrój na małe kawałki, wrzuć do wrzącej wody ( do tej samej w której parzona była wątróbka ), i parz przez 25-30 minut. Następnie wyjmij mięso i słoninę z wody łyżką cedzakową , ostudź. Po ostygnięciu mięsa zmiel je na drobnym sitku (2-3 mm). Zmielone mięso rozdrobnij blenderem na gładką masę. Podczas rozdrabniania dodaj przyprawy, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dolej trochę rosołu, w którym było parzone mięso. Dodaj także kaszę mannę. W miarę potrzeb możesz dolać jeszcze trochę rosołu tak, aby konsystencja masy była dość luźna. Powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Przygotowanym farszem napełnij wcześniej wyparzone słoiki tak, aby pozostało około 1,5 cm wolnego miejsca od brzegu słoika. Do napełniania słoików farszem możesz wykorzystać duży lejek, wtedy nie ochlapiesz słoików ! Zakręć słoiki nakrętkami. Następnie wstaw słoiki do dużego garnka z chłodną wodą  tak, aby woda sięgała około 1 cm poniżej górnej krawędzi słoika. Podgrzewamy wodę , aż osiągnie temperaturę około 90 C. Nie doprowadzamy do gotowania się wody ! Pasteryzujemy słoiki przez 90 minut. Następnie wyjmujemy słoiki i odstawiamy do wystudzenia. Następnego dnia powtarzamy cały proces pasteryzacji, ale już tylko przez 60 minut. Tak za pasteryzowane mięso możesz przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Jeśli chcesz je przechowywać do 6 miesięcy to trzeciego dnia powtórz proces pasteryzacji przez 30 minut. Po zakończeniu pasteryzacji słoiki wystudź do temperatury poniżej 10 C. Przechowuj w chłodnym miejscu. 

 Ja czasem dodaję do tego pasztetu niewielką ilość drobno mielonego owocu jałowca, wtedy pasztecik pięknie myśliwsko pachnie ! Warto wypróbować. Polecam ! 



               Smacznego Wam nie życzę , bo na pewno będzie pyszne !  :)


         
 

1 komentarz:

  1. super przepis ,taki prosty nieudziwniony . Napewno zrobie :) Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń