czwartek, 19 stycznia 2017

Likier cytrusowy angielski.






Składniki :
4 dojrzałe pomarańcze
3 cytryny
1 l spirytusu 95%
600 ml wody
1 kg cukru
laska wanilii
3-4 goździki
około 4 cm kory cynamonu

Sposób wykonania :
 Cytrusy umyj dokładnie, sparz wrzątkiem, nakłuj kilka razy widelcem, włóż do dużego słoja. Dodaj wanilię , cynamon i goździki, zalej spirytusem tak, aby owoce były całkiem przykryte alkoholem. Słój zamknij i odstaw na 5-6 tygodni. Co kilka dni lekko wstrząśnij słojem. Po zakończeniu maceracji wyjmij owoce. Cytryny wyrzuć, pomarańcze przekrój na pół, wyciśnij z nich sok i wlej go do nalewu. Cukier rozpuść w przegotowanej wodzie. Do letniego syropu wlej powoli cytrusowy spirytus, ciągle mieszając. Dopełnij przestudzoną , przegotowaną wodą do objętości 2 l. Teraz likier przefiltruj przez bibułę lub gazę. Rozlej do czystych butelek lub karafek, szczelnie zamknij. Odstaw jeszcze na 5-6 miesięcy, aby trunek dojrzał. Po tym czasie trunek jest gotowy do picia.


                                Na zdrowie !





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz