poniedziałek, 31 października 2016

Domowa sałatka wielowarzywna.








Składniki :
12 szt. średnich marchewek
4-5 szt korzenia pietruszki
1 mały seler
2 czerwone papryki słodkie
1 puszka konserwowego zielonego groszku
1 puszka konserwowej kukurydzy
1 puszka konserwowej czerwonej fasoli
2 jabłka
1 por
majonez
śmietana 18 %
sól 
pieprz mielony
zielona natka pietruszki
Sposób wykonania :
 Marchewkę i korzeń pietruszki umyj, ugotuj do miękkości w wodzie. Następnie odcedź, ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę , wsyp do dużej miski lub garnka. Do krojenia możesz użyć specjalnej krajalnicy do krojenia gotowanych warzyw. Selera obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, dodaj do pokrojonej marchewki i pietruszki. Pora i czerwoną paprykę umyj, posiekaj w kostkę , dodaj do pokrojonych wcześniej warzyw. Jabłka obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie dodaj konserwowy, odcedzony na sitku groszek, fasolę i kukurydzę. Natkę pietruszki umyj, posiekaj. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszaj razem. Na końcu dopraw do smaku pieprzem i solą , dodaj po kilka łyżek śmietany i majonezu, wymieszaj. Gotowe.


                         
                         Smacznego !

     

niedziela, 30 października 2016

Jak wycisnąć więcej soku z cytryny.







 Jeśli chcesz wycisnąć więcej soku z cytryny wrzuć całą cytrynę ze skórką do wrzątku na 5 minut, a następnie wyciskaj ją tak jak zawsze. Cytryna sparzona we wrzątku daje więcej soku.


                         

                        Pozdrawiam gorąco !

 
 

sobota, 29 października 2016

Jaki ocet jest najzdrowszy.






  

 Zwykły ocet spirytusowy pozbawiony jest wartości odżywczych, jest nie zdrowy, dlatego polecam używać ocet domowy zrobiony z jabłek. Domowy ocet  jabłkowy zawiera witaminę E, jest także bogaty w składniki mineralne oraz pektyny, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i przeciwdziałają powstawaniu miażdżycy, ponieważ oczyszczają naczynia krwionośne. Jeśli nie masz możliwości zrobienia domowego octu to zastąp ocet spirytusowy kupnym octem jabłkowym, winnym lub ryżowym. Zachęcam wszystkich do zdrowego odżywiania się , zastępowania kupnych produktów produktami domowej roboty , są one o wiele zdrowsze, chociaż wymagają trochę więcej wysiłku niż tylko włożyć towar do koszyka ze sklepowej półki. :)

 Tutaj znajdziesz przepisy na domowy ocet jabłkowy : ocet jabłkowy drugi przepis : domowy ocet jabkowy


                         
                      Pozdrawiam serdecznie !


  

czwartek, 27 października 2016

Domowy ocet jabłkowy.








Składniki :
6 dużych jabłek 
2,5 szklanki cukru kryształu
4 l ciepłej wody
1/2 łyżeczki żywych drożdży winnych
kawałek skórki razowego chleba
Sposób wykonania :
 Jabłka umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach razem ze skórką. Wsyp do dużego garnka najlepiej glinianego lub stalowego. Zalej ciepłą wodą ( nie gorącą ! ), dodaj 1,5 szklanki cukru, skórkę z chleba razowego, drożdże winne. Garnek przykryj gazą , aby nie dostały się do niego muszki, ale by dostawało się do niego powietrze. Odstaw na 10 dni w chłodne miejsce. Co 2-3 dni zamieszaj nastaw czystą drewnianą łyżką. Po upływie tego czasu płyn odcedź przez gazę. Do płynu dodaj pozostałą część cukru ( 1 szklankę ), ponownie przykryj gazą i odstaw jeszcze na 40 dni. Powstały ocet przefiltruj przez gazę, rozlej do czystych butelek z ciemnego szkła. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscy np. piwniczce. Używaj go do sosów, sałatek, galaretek mięsnych, marynowania mięs itp.

Kilka słów na temat octu :

 Zwykły ocet spirytusowy pozbawiony jest wartości odżywczych, jest nie zdrowy, dlatego polecam używać ocet domowy zrobiony z jabłek. Domowy ocet  jabłkowy zawiera witaminę E, jest także bogaty w składniki mineralne oraz pektyny, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i przeciwdziałają powstawaniu miażdżycy, ponieważ oczyszczają naczynia krwionośne. Jeśli nie masz możliwości zrobienia domowego octu to zastąp ocet spirytusowy kupnym octem jabłkowym, winnym lub ryżowym.


                         
                        Pozdrawiam gorąco !

  
 

wtorek, 25 października 2016

Smoothie z kiwi i jabłka ( oczyszcza i wzmacnia odporność organizmu ).









Składniki :
1 średnie jabłko
2 dojrzałe kiwi
1 łyżka otrąb owsianych
1 łyżka miodu naturalnego
1 łyżka oleju lnianego
1/2 szklanki wody mineralnej 

Sposób wykonania :
 Kiwi i jabłko obierz, z jabłka usuń gniazdo nasienne, pokrój na kawałki. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Wypij.
  Smoothie to zawiera dużo potasu, witaminy C i E. Jest źródłem cynku, żelaza, fosforu, magnezu, miedzi, witamin z grupy B. Ma ono właściwości oczyszczające organizm z toksyn, wzmacniające odporność, a także odchudzające. 



                             
                             Życzę zdrowia !





środa, 19 października 2016

Zdrowa surówka z marchewki.








Składniki :
kilka świeżych marchewek
Sposób wykonania :
 Marchewki obierz, umyj pod bieżącą wodą. Zetrzyj na tarce o małych oczkach. Podawaj jako surówkę do obiadu. 

 Jeśli chcesz możesz dodać trochę cukru i śmietany 18 %, ale zdrowsza jest bez tych dodatków. :)


                         Smacznego !




wtorek, 18 października 2016

Jak długo parzyć herbatę.






  

 Czas parzenia herbaty zależy od jej rodzaju :

Herbatę czarną zalewamy wodą o temperaturze 100 C i parzymy od 3-5 minut.


Herbatę czerwoną zalewamy wodą o temperaturze 90-100 C i parzymy od 3 do 8 minut.


Herbatę zieloną zalewamy wodą o temperaturze 80-90 C i parzymy od 3 do 5 minut.


Herbatę białą zalewamy wodą o temperaturze
 80 C i parzymy od 5 do 12 minut.


 Pamiętajmy o tym podczas parzenia herbaty. Czas parzenia herbaty jest bardzo ważny. 


                        

                        Pozdrawiam !


 

piątek, 14 października 2016

Torcik z pigwą.








Składniki :
 Biszkopt :
6 jajek 
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 Bita śmietana :
1/2 l śmietany 36 %
50 dkg serka mascarpone
6-7 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanka wody
cukier puder do smaku
 Przygotuj także :
2 galaretki truskawkowe
1 l słoik pigw z kompotu
Sposób wykonania :
Biszkopt :
 Białka ubij na sztywno, dodaj stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodaj żółtka, lekko wymieszaj pianę z żółtkami. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko, wsyp do piany, wymieszaj. Gotowe ciasto wylej na blachę ( 23-38 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia ciast, rozprowadź po całej powierzchni. Piec w temperaturze 180 C przez około 30-40 minut, aż ciasto będzie mieć złoty kolor.
Bita śmietana :
 Śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier puder do smaku, na koniec wlej rozpuszczoną żelatynę w wodzie. Wymieszaj wszystko delikatnie razem.
Przygotuj także :
 Pigwy odsącz z kompotu na sicie. Galaretki przygotuj według przepisu na opakowaniu. W ciepłe dni możesz dodać do galaretek łyżeczkę żelatyny, aby galaretka ładnie nam zastygła.
Złożenie : 
 Na spód daj wystudzony biszkopt. Na biszkopt wylej bitą śmietanę , wyrównaj na całej powierzchni. Poukładaj pokrojone na kawałki owoce pigwy. Odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia śmietany. Następnie wylej na wierzch ciasta tężejącą galaretkę . Odstaw ciasto do całkowitego zastygnięcia galaretki. Gotowe ciasto pokrój nożem na kwadraty.

 Rada : Jeśli nie masz pigwy możesz dać brzoskwinie w syropie, też będzie pyszny torcik. :) 



                         Smacznego !


       

niedziela, 9 października 2016

Co zrobić, aby kotlety mielone nie przypalały się podczas smażenia.





  

 Aby nasze kotlety mielone nie przypalały się podczas smażenia trzeba zamiast obtaczać je w bułce tartej obtoczyć je w kaszce kukurydzianej średniej. Kaszka kukurydziana nie przypala się tak szybko jak bułka tarta, izoluje ona także mięso od dna patelni. Mielone obtoczone w kukurydzianej kaszce jest zdrowsze i ma ładny złocisty kolor.
Sprawdziłem, polecam!



                        Pozdrawiam gorąco !


 
 

sobota, 8 października 2016

Surówka z pora i czerwonej papryki.








Składniki :                         dla 4-5 osób
2 średnie pory
1 mała papryka czerwona
3-4 łyżki śmietany 18 %
2-3 gałązki zielonego koperku
2-3 gałązki zielonej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania :
 Pory dokładnie umyj, odetnij zbędne liście, pokrój na drobną kostkę. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki i koperek opłucz pod bieżącą wodą , posiekaj. Posiekane pory, paprykę, pietruszkę i koperek wymieszaj razem. Dodaj śmietanę , dopraw do smaku zmielonym świeżo czarnym pieprzem i solą. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie razem. Podawaj do obiadu z ziemniakami i mięsem.

 Tutaj dowiesz się więcej o zdrowotnych właściwościach pora , warto przeczytać, nawet nie wiesz jak cenne jest to warzywo ! 


                         
                         Smacznego !


  

niedziela, 2 października 2016

W jakiej wodzie myjemy grzyby.






  

 Grzyby nie tylko te leśne, pieczarki czy boczniaki też myjemy pod bieżącą zimną wodą. Nie moczymy grzybów w wodzie, oraz nie myjemy ich w ciepłej wodzie, ponieważ wtedy grzyby wchłoną dużo wody. Gdy będziemy je zbyt długo moczyć lub gdy umyjemy je w ciepłej wodzie staną się wodniste, stracą swój piękny aromat i smak !


                         
                       Pozdrawiam serdecznie !


 
 

sobota, 1 października 2016

Dziś zrobiłem jarzynkę na zimę.






   
           Witam serdecznie ! 


 Dziś zrobiłem jarzynkę w słoikach na zimę. Trochę się przy niej napracowałem, ale za to w zimie będę maił gotowe warzywa do zupy, sosu. Wato ją sobie zrobić. Tutaj znajdziesz przepis : Jarzynka 



                        Pozdrawiam !