niedziela, 20 marca 2016

Sałatka z kaszką kuskus.







Składniki :
20 dkg błyskawicznej kaszki kuskus
3-4 pomidorki koktajlowe
1 pęczek dymki
1/2 strąka żółtej papryki
1 ogórek
2-3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2 gałązki świeżej mięty
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania :
 Kaszkę zalej wrzątkiem, tak, aby wrzątek przykrywał ją 1-cm warstwą. Lekko posól, wymieszaj, przykryj, odstaw na 15 minut. Przemieszaj widelcem, wystudź. Pomidorki umyj, przekrój na ćwiartki. Dymkę oczyść, opłucz, posiekaj razem ze szczypiorem. Paprykę umyj, usuń nasionka, pokrój w kostkę. Ogórek umyj, nie obieraj ze skórki, przekrój na połowę wzdłuż , pokrój w kostkę. Czosnek obierz, zmiażdż lub drobno posiekaj. Miętę opłucz, osusz, oberwij listki posiekaj. Pokrojone warzywa wymieszaj z kaszką kuskus, oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Od razu podawaj. 


                          
                         Smacznego !

  

sobota, 19 marca 2016

Jak usunąć osad po herbacie z czajniczka.








 Osad z czajniczka po herbacie usuniesz w następujący sposób :
Wlewamy do czajniczka ( do pełna ) ciepłą wodę zmieszaną z sokiem z połowy cytryny, pozostawiamy na kilka godzin np. na noc. Następnie myjemy czajniczek za pomocą szorstkiej ściereczki lub myjki do mycia naczyń. Zamiast soku z cytryny możemy wsypać łyżeczkę kwasku cytrynowego.



                        
                        Pozdrawiam !

  

wtorek, 15 marca 2016

Gulasz wołowy z czerwonym winem.







Składniki :
1 kg wołowiny na gulasz
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
cebula
2-3 ząbki czosnku
3/4 l bulionu
1 łyżka mąki
3-4 ziarna ziela angielskiego
1-2 listki laurowe
15 dkg szalotek
2 łyżki masła
olej
1 łyżeczka cukru
20 dkg małych pieczarek
sól
pieprz mielony
Sposób wykonania :
 Mięso pokrój w dużą kostkę. Oprósz lekko pieprzem, zrumień na oleju. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę przesmaż, oprósz mąką . Przełóż do rondla, podlej gorącym bulionem i winem. Dodaj ziele i listek laurowy, duś około 2 godziny na wolnym ogniu. Połowę masła rozpuść na patelni, dodaj cukier, przesmaż obrane szalotki, wsyp do gulaszu. Pieczarki oczyść, obsmaż na maśle, wrzuć do mięsa. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem i duś jeszcze 15 minut. 


                         Smacznego !


 

poniedziałek, 14 marca 2016

Metalowych naczyń nie przykrywaj folią aluminiową.








 Metalowych naczyń z żywnością nie przykrywamy folią aluminiową ponieważ wówczas uaktywniają się substancje, które nadają żywności metaliczny smak. Metalowe naczynia z żywnością lepiej więc przykryć papierem, folią spożywczą lub płótnianą ściereczką.


                         
                        Pozdrawiam ! 

 

poniedziałek, 7 marca 2016

Kuchnia indyjska - Jagnięcina duszona z ziemniakami.







Składniki :
70 dkg chudej polędwicy jagnięcej
1 łyżka oleju
1 drobno posiekana cebula
2 listki laurowe
1 świeże zielone chili, bez pestek i drobno posiekane
2-3 ząbki czosnku, drobniutko posiekane
2 łyżeczki zmielonej kolendry
1 łyżeczka zmielonego kminku
1/2 łyżeczki zmielonej kurkumy
1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
1/2 łyżeczki soli
2 pomidory, obrane i posiekane w kostkę
600 ml bulionu z kurczaka
2 duże ziemniaki, pokrojone na większe kawałki
posiekana świeża kolendra do dekoracji
Sposób wykonania :
 Jagnięcinę pokrój w kostkę ( około 2,5 cm ). Olej rozgrzej w rondlu i 5 minut smaż na nim cebulę, zielone chili, czosnek i listki laurowe. następnie dodaj pokrojone mięso i smaż je około 7-8 minut. Wsyp zmieloną kolendrę , sproszkowane chili, sól i smaż 3-4 minuty. Cały czas mieszaj, aby przyprawy nie przywarły do rondla. Wrzuć pomidory, wlej bulion, wymieszaj lekko. Trzymaj 5 minut na wolnym ogniu. Doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu około 50 minut. Do gotującego się gulaszu dodaj ziemniaki, zamieszaj i gotuj około 30 minut, aż mięso i ziemniaki zmiękną , a większość soku zostanie wchłonięta. Powinniśmy uzyskać niewielką ilość gęstego sosu. Gotowe danie dekorujemy posiekaną zieloną kolendrą lub natką pietruszki. Podajemy gorące. 


                        Smacznego  !