poniedziałek, 26 grudnia 2016

Likier czekoladowo - miętowy.






Składniki :
10 dkg ciemnego kakao lub czekolady w proszku
150 ml spirytusu 95 %
75 dkg cukru
375 ml wody
pęczek świeżej mięty pieprzowej
5-6 goździków
łyżeczka mielonego cynamonu
2-3 cm laski wanilii 

Sposób wykonania :
 Do dużego słoja wsyp kakao, cynamon, rozgniecione goździki, wanilię. Z gałązek mięty oderwij listki, rozgnieć np. w moździerzu z kilkoma łyżkami cukru, wrzuć do słoja. Następnie wlej do słoja spirytus. Słój zamknij gazą lub lnianym płótnem i odstaw w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Co kilka dni lekko wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przefiltruj płyn przez gazę lub filtr i połącz z gorącym syropem sporządzonym z cukru i wody. Przed rozlaniem trunku do butelek przefiltruj jeszcze raz trunek przez bibułę filtracyjną. Butelki zakorkuj, opisz i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na tydzień lub dwa. Gotowe.


                                Na zdrowie !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz