poniedziałek, 14 listopada 2016

Nalewka cytrynówka ( z miodem ).







Składniki :
1 kg dojrzałych soczystych cytryn
1 l czystej wódki 45 % zrobionej ze spirytusu
4 łyżki naturalnego płynnego, jasnego miodu 

Sposób wykonania :
 Cytryny sparz wrzątkiem, obierz ( oprócz jednej ) ze skórki, pokrój w cienkie plasterki, usuń wszystkie pestki ( są gorzkie ! ). Wsyp do dużego słoja. Miód dodaj do wódki, wymieszaj, aby się rozpuścił, zalej cytryny w słoju. Słój szczelnie zamknij i odstaw na tydzień. Co dzień wstrząśnij słojem. Po tym czasie trunek przefiltruj przez gęstą gazę i przelej do ozdobnej karafki lub butelek, zakorkuj. Naleweczkę przechowuj w lodówce, ponieważ cytrynówka najlepiej smakuje schłodzona !

 Rada : Aby otrzymać 1 l czystej wódki 45 % należy zmieszać 470 ml spirytusu 95 % z 560 ml przegotowanej i ostudzonej wody. 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 




                                 
                               Na zdrowie !


 

2 komentarze:

  1. Skórka do wyrzucenia?
    Ta jedna cytryna której nie obieramy to tak samo wrzucamy do słoja jak te obrane?

    OdpowiedzUsuń