poniedziałek, 14 listopada 2016

Nalewka cytrynówka ( z miodem ).





Składniki :
1 kg dojrzałych soczystych cytryn
1 l czystej wódki 45 % zrobionej ze spirytusu
4 łyżki naturalnego płynnego, jasnego miodu 

Sposób wykonania :
 Cytryny sparz wrzątkiem, obierz ( oprócz jednej ) ze skórki, pokrój w cienkie plasterki, usuń wszystkie pestki ( są gorzkie ! ). Wsyp do dużego słoja. Miód dodaj do wódki, wymieszaj, aby się rozpuścił, zalej cytryny w słoju. Słój szczelnie zamknij i odstaw na tydzień. Co dzień wstrząśnij słojem. Po tym czasie trunek przefiltruj przez gęstą gazę i przelej do ozdobnej karafki lub butelek, zakorkuj. Naleweczkę przechowuj w lodówce, ponieważ cytrynówka najlepiej smakuje schłodzona !



                                Na zdrowie !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz