czwartek, 24 listopada 2016

Likier kakaowy.






Składniki :
370 ml świeżego mleka
4 łyżki ciemnego kakao
20 dkg cukru
6 żółtek jaj
250ml (1 szklanka) spirytusu 95 %
1 cukier waniliowy lub 1/2 laski wanilii

Sposób wykonania : 
 Kakao wymieszaj z mlekiem ( dodaj laskę wanilii ), zagotuj, odstaw do wystygnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym ( cukier waniliowy możesz zastąpić 1/2 laski wanilii, likier będzie bardziej aromatyczny ) na puszystą masę. Gdy masa jest już puszysta, a cukier się rozpuścił dodaj stopniowo kakao z mlekiem ciągle mieszając. Następnie powoli wlewaj spirytus i dalej energicznie ucieraj masę , aby składniki się dokładnie połączyły ze sobą. Gotowy likier rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Odstaw na 2-3 dni w chłodne miejsce.
Teraz możesz go już pić. Nie przechowuj go zbyt długo.



                       Pozdrawiam gorąco !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz