środa, 30 listopada 2016

Likier czekoladowy.






Składniki :
20 dkg czekolady gorzkiej
6 żółtek
20 dkg cukru
200 ml mleka
250 ml spirytusu 95 %
kawałek laski wanilii

Sposób wykonania :
 Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Czekoladę rozpuść w mleku podgrzewając w rondelku na niewielkim ogniu ciągle mieszając. Do utartych żółtek, ciągle mieszając, wlewaj rozpuszczoną czekoladę , a następnie cienkim strumieniem, powoli wlewaj spirytus. W trakcie wlewania alkoholu należy całość dość szybko mieszać, aby składniki dokładnie połączyły się ze sobą. Gdy likier jest już gotowy rozlej go do czystych butelek. Do każdej butelki wrzuć kawałek laski wanilii. Następnie butelki zakorkuj i odstaw w chłodne miejsce na kilka dni. Po tym czasie likier jest gotowy do picia.


                                Na zdrowie !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz