wtorek, 15 listopada 2016

Likier bananowy.





Składniki :
2 dojrzałe banany
750 ml czystej wódki 45 % zrobionej ze spirytusu
200 ml wody
30 dkg cukru
laska wanilii lub ekstrakt waniliowy

Sposób wykonania :
 Cukier rozpuść w gotującej się wodzie. Do gorącego syropu dodaj laskę wanilii ( jeśli dodajesz ekstrakt waniliowy poczekaj, aż syrop trochę przestygnie ), zamieszaj i odstaw do wystygnięcia. Banany obierz ze skórki, rozgnieć widelcem lub zmiksuj na papkę. Rozgniecione banany przełóż do słoja, zalej wystudzonym syropem i wódką , wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 6-7 dni. Codziennie wstrząśnij słojem. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę , rozlej do ozdobnej karafki lub butelek, zakorkuj. Odstaw jeszcze na co najmniej miesiąc. Po tym czasie likier jest gotowy do picia. Najlepiej przechowywać go w lodówce lub innym chłodnym miejscu.  

 Tutaj znajdziesz więcej przepisów na Domowe trunki
                                

                                Na zdrowie !


 

2 komentarze:

  1. Jak długo taki likier może stać w lodówce lub piwnicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Likier bananowy nie przechowujemy zbyt długo, najdłużej to 2-3 miesiące.Lepiej zrobić sobie świeży niż długo go przechowywać.

      Usuń