niedziela, 16 października 2016

Zdrowotna nalewka z owoców jarzębiny.






Składniki :
30 dkg dojrzałych owoców jarzębiny
10 rodzynek
3-4 suszone daktyle
100 ml spirytusu 96 %
100 ml brandy
0,8 l czystej wódki 40 %
3 łyżki cukru

Sposób wykonania :
 Jarzębinę opłucz, osusz, włóż na noc do zamrażalnika. Następnie zaparz ją wrzątkiem, osusz. Usuń szypułki, wsyp do czystego słoja, dodaj daktyle, rodzynki, cukier, spirytus oraz połowę wódki. Słój zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Po tym czasie zlej alkohol do drugiego słoja ( słój zamknij ), owoce zalej resztą wódki, słój zamknij i odstaw jeszcze na tydzień. Przecedź owoce przez gazę lub filtr, połącz ze zlanym wcześniej alkoholem i brandy, wymieszaj. Całość wlej do słoja, zamknij i odstaw na tydzień. Następnie przefiltruj trunek, rozlej do czystych butelek, zakorkuj i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 6 miesięcy.

                                  Zastosowanie :
 Nalewka z jarzębiny stosowana jest przy nieżytach jelit, biegunkach i chorobach pęcherzyka żółciowego. Pomaga także ona w walce z miażdżycą i nadciśnieniem.
Pijemy ją 1-2 razy dziennie mały kieliszek nalewki lub wymieszać 2-3 łyżki nalewki w szklance letniej wody.



                                Na zdrowie !


  
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz