piątek, 7 października 2016

Nalewka pigwowa ( z nutą cynamonu ).






Składniki :
40 dkg dojrzałych owoców pigwy
0,5 l czystej wódki 40 %
1/4 szklanki cukru
1-2 cm kory cynamonu

Sposób wykonania :
 Owoce pigwy umyj, nie obieraj ze skórki tylko usuń gniazda nasienne. Pokrój w cienkie plastry lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wrzuć do czystego słoja. Dodaj cukier, wymieszaj, słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny, aby pigwa puściła sok. Następnie zalej owoce wódką, dodaj cynamon, wymieszaj, słój zamknij i odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Pamiętaj, aby co 2-3 dni wstrząsnąć słojem w celu zmieszania się składników. Po 2 tygodniach przefiltruj nalewkę przez gęstą gazę lub filtr do kawy. Rozlej trunek do czystych butelek, zakorkuj szczelnie. Odstaw jeszcze na co najmniej dwa tygodnie, aby naleweczka dojrzała i nabrała aromatu. Jeśli dłużej poleży lepsza będzie.

                        Zastosowanie :
 Nalewka pigwowa jest naturalnym lekiem wzmacniającym odporność naszego organizmu. Wspomoże leczenie przeziębienia i grypy. Wystarczy wypić 2 kieliszki dziennie, rano i wieczorem. Ponadto jest dobra na problemy żołądkowe.



 Rada : jeśli Twoje owoce pigwy nie są całkiem dojrzałe możesz je położyć w ciepłe, słoneczne miejsce na kilka, kilkanaście dni, aby lepiej dojrzały.


                             Życzę zdrowia !


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz