piątek, 21 października 2016

Nalewka anyżowa ( działa wykrztuśnie i łagodzi kaszel ).






Składniki :
10 dkg zmielonych gwiazdek anyżu
2 l czystej wódki 40 %
0,5 kg miodu naturalnego
1 cytryna
5 g kory cynamonu

Sposób wykonania :
 Do czystego, dużego słoja wsyp zmielony anyż. Dodaj połamaną na mniejsze kawałki korę cynamonu, sok wyciśnięty z cytryny ( usuń pestki jeśli są w soku ) i miód. Zalej wódką , słój zamknij i odstaw w ciepłe ciemne miejsce na miesiąc. Co kilka dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez filtr lub gazę. Rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw jeszcze na 7 miesięcy, aby nalewka dojrzała. Po tym czasie jest gotowa do picia.

                          Zastosowanie :
 Nalewka ta eliminuje wiele dolegliwości układu trawiennego, działa rozkurczająco na ściany żołądka i jelit. Jest też dobrym środkiem na przeziębienia, działa wykrztuśnie i łagodzi kaszel. Pijemy dwa razy dziennie po małym kieliszku.



                                Na zdrowie !


   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz