piątek, 21 października 2016

Nalewka anyżowa ( działa wykrztuśnie i łagodzi kaszel ).








Składniki :
10 dkg zmielonych gwiazdek anyżu
2 l czystej wódki 40 %
0,5 kg miodu naturalnego
1 cytryna
5 g kory cynamonu

Sposób wykonania :
 Do czystego, dużego słoja wsyp zmielony anyż. Dodaj połamaną na mniejsze kawałki korę cynamonu, sok wyciśnięty z cytryny ( usuń pestki jeśli są w soku ) i miód. Zalej wódką , słój zamknij i odstaw w ciepłe ciemne miejsce na miesiąc. Co kilka dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez filtr lub gazę. Rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw jeszcze na 7 miesięcy, aby nalewka dojrzała. Po tym czasie jest gotowa do picia.

                                                    Zastosowanie :
 Nalewka ta eliminuje wiele dolegliwości układu trawiennego, działa rozkurczająco na ściany żołądka i jelit. Jest też dobrym środkiem na przeziębienia, działa wykrztuśnie i łagodzi kaszel. Pijemy dwa razy dziennie po małym kieliszku.


  Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !



                                Na zdrowie !


   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz