sobota, 17 września 2016

Nalewka z ciemnych winogron ( na miodzie ).








Składniki :
1 kg dojrzałych ciemnych winogron
( najlepiej z własnego ogrodu )
1 l spirytusu 70 %
0,5 kg miodu wielokwiatowego ( płynnego )
1/2 laski wanilii
5-6 goździków

Sposób wykonania :
 Winogrono umyj, osusz, obierz z szypułek. Wsyp do czystego dużego słoja, dodaj laskę wanilii ( możesz ją pokroić na 3-4 kawałki ), goździki, zalej spirytusem, zamieszaj. Słój zamknij i odstaw na 5-6 tygodni w ciepłe miejsce. Pamiętaj, aby co kilka dni wstrząsnąć lekko słojem. Po tym czasie zlej nalew do drugiego słoja, a winogrono zalej miodem, wymieszaj. Oba słoje zamknij i odstaw jeszcze na 2 tygodnie, pamiętając, aby co pewien czas wstrząsnąć słojami. Następnie wlej nalew do winogron, zamieszaj i przefiltruj trunek przez gazę lub filtr. Rozlej do czystych butelek, zakorkuj i odstaw na co najmniej 3 miesiące w chłodne, ciemne miejsce. 

 Ciemne winogrono jest bardzo zdrowe,  ma wiele cennych składników, chroni nasz organizm między innymi przed chorobami cywilizacyjnymi.

 Rada : Aby otrzymać 1 l alkoholu 70 % należy zmieszać 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml przegotowanej i ostudzonej wody.

 Tutaj dowiesz się o zdrowotnych właściwościach winogrona . 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 



                                Na zdrowie !


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz