sobota, 24 września 2016

Aromatyczna nalewka z pigwy.







Składniki :
1 kg dojrzałych owoców pigwy
1 kg cukru
1 l czystej wódki 40 %
1 l spirytusu 70 %

Sposób wykonania : 
 Dojrzałe, prawie przejrzałe owoce pigwy umyj, usuń nasiona, pokrój w plastry. Wrzuć do czystego słoja, zasyp cukrem, słój szczelnie zamknij i odstaw go na 2 tygodnie. Po tym czasie zlej sok, połącz go ze spirytusem i wódką. Słój zamknij i odstaw go w ciepłe miejsce na minimum 3 miesiące. Następnie przefiltruj trunek przez filtr lub gazę , rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Odstaw jeszcze na co najmniej 1 miesiąc.

 Rada : Aby otrzymać 1 l alkoholu 70 % należy zmieszać 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml przegotowanej i ostudzonej wody.

 Tutaj dowiesz się więcej o zdrowotnych właściwościach pigwy.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !



                                Na zdrowie !!


 
Pigwa zawiera bowiem dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/pigwa-nie-tylko-na-przeziebienie-wlasciwosci-lecznicze-pigwy_42012.html
Pigwa zawiera bowiem dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/pigwa-nie-tylko-na-przeziebienie-wlasciwosci-lecznicze-pigwy_42012.htmlutaj dowiesz się o zdrowotnych właściwościach pigwy. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz