wtorek, 23 sierpnia 2016

Prosty przecier pomidorowy ( bez długiego gotowania ).







Składniki :
czerwone pomidory ( dowolna ilość )
sól
Sposób wykonania :
 Pomidory dokładnie umyj. Sparz wrzątkiem ( np. na sicie zanurz je na kilka sekund we wrzątku ), zdejmij z nich skórkę. Poukładaj je ciasno w słoikach ( jeśli są duże możesz je pokroić na połówki lub ćwiartki ). Do każdego słoika wsyp po jednej płaskiej łyżeczce soli. Słoiki szczelnie zamknij. Pasteryzuj przez 15- 20 minut. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. 
 Przed dodaniem pomidorów np. do zupy czy sosu wystarczy je dokładnie zmiksować np. za pomocą miksera na jednolitą papkę. Gotowe.

 Jeśli chcesz, możesz wszystkie obrane ze skórki pomidory zmiksować, osolić, napełnić nimi słoiki i za pasteryzować. 


                         Smacznego !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz