poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Nalewka z czerwonej porzeczki.






Składniki :
90 dkg dojrzałej czerwonej porzeczki
1 l spirytusu 95 %
1 kg cukru
3 szklanki wody

Sposób wykonania :
 Porzeczki oczyść, opłucz pod bieżącą wodą , osusz. Wsyp do dużego, czystego słoja, dodaj cukier, wstrząśnij słojem, aby cukier się zmieszał z owocami. Słój przykryj białym papierem lub lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni, aby owoce puściły sok. Codziennie wstrząsaj słojem, aby składniki się zmieszały. Następnie zalej owoce spirytusem, wymieszaj, słój zamknij i odstaw na tydzień. Po tym czasie zlej sok, przefiltruj przez gazę, dodaj do niego przegotowaną, ostudzoną wodę, wymieszaj. Wlej do słoja, szczelnie zamknij i odstaw jeszcze na 3 tygodnie. Po upływie 3 tygodni przefiltruj trunek przez gazę lub bibułę filtracyjną, rozlej do czystych butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, oznacz etykietami z czego jest ta nalewka i kiedy była sporządzona. Zamknięte i podpisane butelki odstaw na 6 miesięcy w chłodne, ciemne miejsce.
Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia. 



                                Na zdrowie !

   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz