wtorek, 16 sierpnia 2016

Nalewka wiśniówka.






Składniki :
2,5 kg dojrzałych świeżych wiśni
2 kg cukru
1 l spirytusu

Sposób wykonania :
 Wiśnie opłucz, osusz, wydryluj ( garść wiśni zostaw z pestkami ). Wsyp owoce do dużego, czystego słoja, wymieszaj z cukrem. Słój zakryj gazą lub lnianą ściereczką i odstaw na kilka dni, aby owoce puściły sok. Codziennie wstrząśnij słojem, aby cukier się rozpuścił. Następnie odcedź nalew przez sitko, wlej do płynu spirytus, wymieszaj. Przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną. Rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki możesz nakleić etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Do każdej butelki możesz wrzucić po kilka owoców wiśni, bardzo dekoracyjnie to będzie wyglądać. Butelki odstaw jeszcze na co najmniej miesiąc w chłodne, ciemne miejsce. W tym czasie trunek nabierze odpowiedniej mocy i aromatu. Po tym czasie nalewka wiśniówka jest gotowa do picia. 


                                Na zdrowie !

    

1 komentarz:

  1. również zdecydowałam się w tym roku na wiśniówkę, tylko dodałam jeszcze trochę przypraw korzennych :)

    OdpowiedzUsuń