niedziela, 28 sierpnia 2016

Nalewka śliwowica.






Składniki :
1 kg dojrzałych śliwek węgierek
1 l spirytusu 70 %
75 ml czystej wódki 40 %
0,5 l wody ( najlepiej źródlanej )
0,5 kg cukru

Sposób wykonania :
 Śliwki dokładnie opłucz, wydryluj i pokrój na kawałki. Wsyp do czystego słoja, zalej wódką i spirytusem. Słój szczelnie zamknij i odstaw w słoneczne miejsce ( np. na parapet okienny ) na 5 tygodni. Co kilka dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie w przegotowanej, gorącej wodzie rozpuść cukier, wlej do słoja z nalewką , wymieszaj. Słój ponownie zamknij i odstaw jeszcze na 3 dni. Po 3 dniach trunek przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną. Rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw na 4 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia. 

 Do wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat !

 Pamiętaj : nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !



                                Na zdrowie !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz