środa, 17 sierpnia 2016

Likier morelowy.







Składniki :
1 kg soczystych dojrzałych moreli
600 ml spirytusu 95 %
80 ml brandy
80 ml jasnego rumu
80 dkg cukru
700 ml wody ( najlepiej źródlanej )

Sposób wykonania :
 Morele opłucz, osusz, przekrój na połówki, usuń pestki. Wrzuć do czystego, dużego słoja, dodaj kilka pestek z moreli. Zalej spirytusem wymieszanym z 400 ml przegotowanej, ostudzonej wody. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 miesiące. Po tym czasie przecedź przez sitko.
Do odcedzonego płynu wlej pozostałe alkohole, oraz wystudzony syrop z wody ( 300 ml ) i cukru. Przefiltruj trunek przez gazę lub bibułę filtracyjną i rozlej do czystych butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia likieru. Odstaw jeszcze na miesiąc w chłodne, ciemne miejsce, aby likier dojrzał. Po tym czasie trunek jest gotowy do picia. 


 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !



                                
                                Na zdrowie !



    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz