środa, 24 sierpnia 2016

Kapusta kiszona w słoikach.







Składniki :
5 kg poszatkowanej kapusty
4 l wody
2-3 średnie marchewki
kminek
4 łyżki soli 
Sposób wykonania :
 Marchewki obierz, pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wsyp do poszatkowanej kapusty. Do kapusty dodaj kminek, wszystko razem dokładnie wymieszaj. Najlepiej jest kapustę wsypać do kamiennego garnka, ale jeśli nie masz takiego to możesz użyć emaliowanego ( nie używaj aluminiowego ! ). Wodę zagotuj z solą. Gorącą wodę wlej do kapusty i zostaw na 12 godzin pod przykryciem np. przykryj lnianą ściereczką.  Po 12 godzinach kapustę przełóż do wyparzonych słoików, ubij dość mocno łyżką , tak, aby na wierzchu było trochę kwasu z kapusty. Teraz zakręć słoiki nowymi, wyparzonymi wieczkami i odstaw w ciemne miejsce, aby kapusta się ukisiła. Słoiki i wieczka polecam wyparzyć, bo inaczej może w słoikach rozwinąć się pleśń. 
 Tak zakiszona kapusta nie wymaga ciągłego odmywania jak w beczce. 
 Gdy będziemy ją potrzebować do pierogów, bigosu itp. wystarczy odkręcić słoik i gotowe ! :)
 


Życzę  smacznego !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz