sobota, 30 lipca 2016

Zdrowotna nalewka borówkowa.







Składniki :
1 kg dojrzałych zdrowych borówek leśnych
1 kg cukru
1 i 1/2 l wody
0,5 l białego wytrawnego wina gronowego
0,5 l spirytusu 95 %
kora cynamonu ( około 5 cm )
3 goździki
kilka cienkich plasterków kłącza imbiru

Sposób wykonania :
 Owoce borówki dokładnie umyj pod bieżącą wodą na sicie lub cedzaku, osusz z nadmiaru wody, usuń wszelkie za nieczyszczenia ( liście, łodygi ). Wsyp do trzylitrowego ( może być większy ) garnka lub rondla. Dodaj korę cynamonu, goździki, plastry imbiru. Zalej to wszystko białym winem, postaw na ogniu i gotuj, aż owoce zmiękną ( około 8-10 minut ). Następnie wsyp cukier, dokładnie wymieszaj, zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i odstaw do chłodnego miejsca na 12 godzin. Po tym czasie
przefiltruj nalewkę przez lniane płótno lub gazę. Jeśli chcesz, aby twoja nalewka była klarowna przefiltruj ją 2-3 razy. Następnie sok podgrzej na ogniu, pamiętaj , aby go co pewien czas mieszać, aby się nie przypalił. Gdy jest już gorący ( nie gotuj ! ) zdejmij z ognia. Do gorącego soku wlej przegotowaną i ostudzoną wcześniej wodę oraz spirytus, lekko wymieszaj. Rozlej trunek do czystych butelek z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Na etykiecie podaj nazwę nalewki, datę wykonania, oraz zastosowanie i działanie nalewki. Odstaw na 2 tygodnie. Nalewka ta ma wyborny smak !   


                   Sposób użycia i zastosowanie nalewki :
 Pij 2-3 razy dziennie po1 kieliszku (25 ml ), jako środek leczniczy w nieżytach żołądka i jelit. Nalewka ta reguluje procesy trawienne, łagodzi dolegliwości żołądkowo-jelitowe, ogranicza także stany zapalne przewodu pokarmowego. Działa przeciwobrzękowo, przeciwbiegunkowo i łagodnie zapierająco oraz wpływa korzystnie na błony śluzowe żołądka i jelit. Zalecana jest także w stanach przeziębieniowych, w przypadku grypy, anginy, zapalenia oskrzeli oraz gardła, a nawet zapalenia płuc. Możemy tę nalewkę stosować profilaktycznie, jako środek witaminowy i dietetyczny, wzmacniający organizm i przeciwdziałający wystąpieniu dolegliwości wspomnianych wcześniej. Pomaga ona także chronić nasze oczy, utrzymuje siatkówkę oka w dobrym stanie.


 Do wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat !

 Pamiętaj : nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !



                                Na zdrowie ! 



    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz