poniedziałek, 4 lipca 2016

Witaminowa nalewka z owoców Morwy czarnej.







Składniki :
0,5 kg dojrzałych owoców morwy czarnej
0,5 l czystej wódki 40%
20 dkg cukru
sok z 1 cytryny 

Sposób wykonania :
 Owoce morwy czarnej opłucz na sitku lub cedzaku, osusz. Wsyp do czystego słoja, zasyp cukrem, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na kilka godzin ( np. na noc ), aby owoce puściły sok. Następnie dodaj sok wyciśnięty z cytryny ( bez pestek ! ), zalej wódką , wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 3-4 tygodnie w ciepłe, ciemne miejsce. Po tym czasie masę owocową przecedź na sitku, drewnianą pałką wyciśnij resztki soku z owoców. Uzyskany płyn przefiltruj przez gęstą gazę lub bibułę filtracyjną. Rozlej do czystych butelek z ciemnego szkła, zakorkuj i odstaw jeszcze na miesiąc do piwnicy lub inne ciemne, chłodne miejsce. 

                              Zastosowanie :
Pij po 10-15 ml ( pół małego kieliszka 25 ml ), 1-2 razy dziennie, jako środek witaminowy i bogate źródło żelaza. Nalewka ta ma wzmacniający wpływ na energię nerek. Jest także źródłem witamin i soli mineralnych. Zaleca się ją stosować pomocniczo w dolegliwościach układu krążenia, a także ze względu na dużą zawartość żelaza jako specyfik krwiotwórczy. 


  Ja zrobiłem w tym roku i nie mogę się już doczekać jak będzie gotowa. :)


                             Życzę dużo zdrowia !

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz