wtorek, 19 lipca 2016

Ogórki konserwowe z miodem.







Składniki :
2 kg małych ogórków
3/4 szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
około 5 szklanek wody 
3-4 łyżki naturalnego miodu 
2 łyżki soli
Sposób wykonania :
 Ogórki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj wodę z solą i cukrem, garnek zdejmij z ognia, wlej ocet. Gdy zalewa trochę ostygnie dodaj miód, wymieszaj. Ogórki posiekaj na plasterki, wsyp do słoików zalej zalewą. Słoje szczelnie zamknij i pasteryzuj 15 minut. Gotowe. 
 Zamiast siekanych ogórków możesz dać ogórki całe ( małe ), tylko wtedy będzie Ci potrzeba trochę więcej zalewy.
Ogórki te doskonale nadają się do obiadu z ziemniakami i mięsem. 


                             Życzę smacznego !

  

2 komentarze: