niedziela, 31 lipca 2016

Nalewka ze śliwek węgierek z wanilią.





Składniki :
1 kg dojrzałych śliwek węgierek
0,5 kg cukru
1 i 1/2 l przegotowanej wody
( najlepiej źródlanej )
1 i 1/2 l spirytusu 95 %
100 ml koniaku lub brandy
skórka otarta z 2 cytryn
1 laska wanilii
1 i 1/2 opakowania cukru waniliowego

Sposób wykonania :
 Śliwki dokładnie opłucz, osusz, przekrój na połówki, wydryluj.
Wsyp do czystego, dużego słoja,
wrzuć do słoja także półtorej lub dwie garści pestek ze śliwek, by nadać trunkowi lekkiej goryczki.
Wlej spirytus, słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na
2-3 tygodnie.  Po tym czasie przecedź nalewkę ,
śliwki i pestki wyrzuć. Wodę zagotuj z cukrem,  cukrem waniliowym, otartą skórką cytrynową i laską wanilii przekrojoną na połowę wzdłuż. Mieszaj, aż powstanie gęsty syrop. Przefiltruj przez gęstą gazę , ostudź.Wystudzony syrop wlej do spirytusu śliwkowego, dodaj koniak lub brandy, wymieszaj. Rozlej trunek do czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw co najmniej na 6 miesięcy w temperaturze pokojowej. Nalewka ta najlepiej smakuje po roku leżakowania. Wtedy to nabiera właściwego aromatu i smaku.


 Do wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat !

 Pamiętaj : nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !



                                Na zdrowie !

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz