środa, 27 lipca 2016

Nalewka pomarańczowa ( korzenna ).





Składniki :
5 dojrzałych pomarańczy
1 l spirytusu 95 %
75 dkg cukru
5 szklanek wody ( najlepiej źródlanej )
1 cytryna
0,5 laski wanilii
kawałek kory cynamonu
5 goździków 

Sposób wykonania :
 Cytrusy dokładnie umyj szczoteczką , a następnie sparz wrzątkiem, osusz.
Pokrój na plastry, ( z plastrów usuń wszystkie pestki, są gorzkie ! ) wrzuć do czystego słoja. Dodaj wanilię przekrojoną wzdłuż na połowę , korę cynamonu połamaną na mniejsze kawałki oraz goździki. Wlej do słoja 2 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody, wlej spirytus, zamieszaj. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltruj płyn przez
gazę , z cytrusów wyciśnij dokładnie sok.
3 szklanki wody zagotuj z cukrem, wystudź i wlej do przefiltrowanego płynu pomarańczowego. Rozlej trunek do czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw na co najmniej 6 miesięcy.
Po tym czasie nalewka jest gotowa
do picia.



 Do wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat !

 Pamiętaj : nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !



                                Na zdrowie ! 

    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz