poniedziałek, 11 lipca 2016

Nalewka na czarnych porzeczkach.






Składniki :
1 kg dojrzałych czarnych porzeczek
2 l spirytusu 70 %
50 dkg cukru
10 ml zaprawy waniliowej do alkoholu

Sposób wykonania :
 Porzeczki oczyść z szypułek, sparz wrzątkiem na sicie, a następnie lekko rozgnieć np. drewnianą pałką lub tłuczkiem. Rozgniecione owoce wsyp do czystego 3 l słoja, zalej spirytusem, słój szczelnie zamknij i odstaw
na 8 tygodni. Od czasu do czasu macerat zamieszaj poprzez wstrząśnięcie słojem. Po tym czasie zlej nalew do drugiego czystego słoja, dodaj zaprawę waniliową i ciepły lecz nie gorący syrop z 50 dkg cukru ( cukier zalej wodą tak, aby trochę tylko przykryła cukier i zagotuj ), dokładnie wymieszaj, słój zamknij i odstaw
na 24 godziny. Następnie nalewkę przefiltruj przez gęstą gazę lub bibułę filtracyjną , rozlej do czystych butelek i odstaw w ciemne miejsce na 5-6 miesięcy.
Po tym czasie trunek jest gotowy.


  Nalewka ta jest aromatyczna i ma ładny kolor, a co najważniejsze jest zdrowa, zawiera dużo witamin i minerałów ! Na nalewkę najlepsze są porzeczki z własnego ogrodu. Do wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat !

 Pamiętaj : nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !


 Rada : Aby otrzymać 1 l alkoholu 70 % należy zmieszać 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml przegotowanej i ostudzonej wody. 


                                Na zdrowie !

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz