poniedziałek, 25 lipca 2016

Nalewka cytrynowa ( tradycyjna ).






Składniki :
8 cytryn
1 l spirytusu 95 %
3 szklanki cukru
3 szklanki wody

Sposób wykonania :
 Wodę zagotuj z cukrem, wystudź.
Cytryny dokładnie wymyj, sparz wrzątkiem, osusz.
Skórkę otrzyj na tarce o małych oczkach, uważając, aby nie ścierać białego pod skórką miąższu ( jest gorzki ). Wyciśnij dokładnie sok z cytryn, usuń z niego pestki. Wlej do czystego słoja sok z cytryn, wsyp otartą skórkę ,
wlej syrop z wody i cukru oraz spirytus, wymieszaj. Następnie słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 2 dni.
Po tym czasie przefiltruj płyn przez gęstą gazę lub bibułę filtracyjną ,
rozlej do czystych butelek. Zakorkuj szczelnie i odstaw jeszcze na miesiąc, aby trunek dojrzał.


 Do wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat !

 Pamiętaj : nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !



                                Na zdrowie !

   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz