wtorek, 5 lipca 2016

Nalewka borówkowa.







Składniki :
1 kg dojrzałych owoców borówki
50 dkg cukru kryształu
spirytus 70%

Sposób wykonania :
 Owoce przebierz, oczyść, opłucz pod bieżącą wodą na sitku lub cedzaku, osusz. Wsyp do dużego, czystego słoja.
Zasyp cukrem, wymieszaj, możesz lekko potłuc drewnianą pałką , aby szybciej puściły sok. Następnie zalej owoce spirytusem tak, aby wszystkie owoce były przykryte.
Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na miesiąc.
Po tym czasie przecedź owoce na gęstym sitku, wyciśnij z nich
pozostały sok. Uzyskany płyn przefiltruj przez gęstą gazę lub bibułę filtracyjną.
Rozlej do czystych butelek, zakorkuj. Odstaw na miesiąc, aby nalewka dojrzała.


 Rada : Aby otrzymać 1 l alkoholu 70 % należy zmieszać 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml przegotowanej i ostudzonej wody.  


                                Na zdrowie !

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz