niedziela, 17 lipca 2016

Nalewka agrestowa.






Składniki :
1 kg dojrzałego słodkiego agrestu
1/2 kg cukru
1 l wódki 40 %
1 laska wanilii lub 1 opakowanie  cukru waniliowego

Sposób wykonania :
 Agrest oczyść z szypułek i ogonków, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą na sicie lub cedzaku, osącz z nadmiaru wody. Wsyp do czystego słoja. Owoce rozgnieć ( np. drewnianą pałką ). Dodaj cukier, wanilię rozciętą na pół wzdłuż, lub cukier waniliowy, zalej wódką , wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe, słoneczne miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltruj nalewkę np. przez gazę , rozlej do czystych butelek, zakorkuj. Odstaw jeszcze w chłodne, ciemne miejsce na 5-6 miesięcy, aby naleweczka dojrzała, nabrała aromatu i odpowiedniego smaku. 
Wskazówka :
 Najlepszy do nalewki jest agrest z własnego ogrodu, który dojrzewa w słońcu z dala od dróg i dużych zakładów przemysłowych. Nalewka z takich owoców będzie doskonała w smaku i aromacie !


Do wyrobu domowych nalewek i likierów używajmy tylko zdrowych, dorodnych i dojrzałych owoców, a wtedy nasze trunki będą miały piękny smak i aromat !

Pamiętaj : nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych ! 


                                Na zdrowie !

 

1 komentarz:

  1. Ooo fajna, nigdy agrestowej nie piłam, a agrest uwielbiam :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń