sobota, 14 maja 2016

Nalewka z kwiatów lipy.






Składniki :
10 dkg suszonych kwiatów lipy
700 ml czystej wódki 40 %

Sposób wykonania :
 Suszony kwiatostan lipy wrzuć do czystego słoja. Zalej alkoholem, słój zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 7 dni. Po tym czasie zlej płyn, odciśnij kwiaty, a uzyskany w ten sposób płyn połącz z tym przefiltrowanym wcześniej. Zlej trunek do czystych butelek,
szczelnie zakorkuj i odstaw na kolejne 7 dni. Nalewka jest gotowa.

                            
                              Zastosowanie :
 Kwiat lipy jest skuteczny przy bólach brzucha, wzdęciach, zaparciach, skąpomoczu, kamicy moczowej, gorączce, przeziębieniach, nieżytach układu oddechowego, zapaleniu krtani i gardła, chrypce, kaszlu, bezsenności, a także na uspokojenie. Stosuje się 3-4 razy dziennie po 1 łyżce nalewki wymieszanej z wodą lub mlekiem i miodem. Tak sporządzoną nalewkę możemy także łączyć z miodem w proporcji 1:1 i podawać 4 razy dziennie po 1 łyżce.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 



                             
                            Życzę zdrowia !

     

5 komentarzy:

  1. Nie rozumiem tego przepisu. Jaki plyn polaczyc z przefiltrowanym wczesniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten , który odciśniesz z kwiatów lipy.

      Usuń
  2. Dziekuje za wyjasnienie. Ja to bralam jako jeden plyn, poniewaz wszystko przefiltrowalam od razu przez tetre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wtedy faktycznie jest jeden płyn. :) Pozdrawiam !

      Usuń
  3. Nalewka wysmienita. W smaku przypomina mi delikatnie orzechowke, ktora stosuje na problemy zoladkowe. Polecam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń