poniedziałek, 2 maja 2016

Likier ze świeżych listków mięty pieprzowej.







Składniki :
1 garść świeżo zebranych listków mięty pieprzowej
1 kg cukru
1 l spirytusu 96 %
woda

Sposób wykonania :
 Czyste liście mięty ( jeśli są brudne dokładnie opłucz i osusz ) wsyp do czystego słoja,
zalej szklanką przegotowanej, ostudzonej wody, oraz 1/2 l spirytusu. Lekko zamieszaj, słój szczelnie zamknij i odstaw na 7 dni w ciemne miejsce. Następnie przygotuj syrop z kilograma cukru i 3 szklanek wody. Syrop często mieszaj, aby się nie przypalił. Do wystudzonego syropu wlej resztę spirytusu i przefiltrowany likier miętowy. Całość wlej do słoja, słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 2 miesiące. Po tym czasie likier przefiltruj, rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Miętę pieprzową można stosować w niestrawności z zaburzeniami wydzielania soków trawiennych. Mięta pieprzowa zwiększa bowiem ilość soku żołądkowego, dzięki czemu ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. się w bólach żołądka, zaburzeniach trawienia, jak nudności, niestrawność, a także w kolkach jelitowych. Obecnie liście mięty pieprzowej w postaci herbaty, nalewki, olejku i wyciągu są stosowane w dolegliwościach, takich jak skurcze górnego odcinka przewodu pokarmowego i dróg żółciowych, gdyż wykazują działanie rozkurczowe i obniżają napięcie mięśni gładkich. 



                             Życzę dużo zdrowia !

  
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz