wtorek, 31 maja 2016

Jak gotować ziemniaki, aby były smaczne i zdrowe.






   

 Aby nasze ziemniaki były smaczne i zdrowe musimy pamiętać o następujących wskazówkach :
Po pierwsze : zawsze wyrzucamy ziemniaki zielone i te które kiełkują, zawierają one szkodliwą substancję solaninę.
Po drugie : przed obraniem ziemniaki dokładnie myjemy, używając do tego miękkiej szczoteczki.
Po trzecie :
Ziemniaki obieramy cieniutko, bo to pod skórką znajduje się najwięcej witamin i minerałów.
Po czwarte : obrane, opłukane i pokrojone w jednakowe kawałki ziemniaki wrzucamy na wrzącą wodę, tak, aby skrobia ścięła się na powierzchni ziemniaka i nie pozwoliła na wypłukanie najwartościowszych składników.Podczas gotowanie możemy wlać do ziemniaków szklankę świeżego mleka, dodać łyżkę masła, oraz pokrojoną cebulę. Możemy także dodać trochę kminku. Kminek poprawia trawienie.
Ziemniaki solimy gdy zaczynają mięknąć.
Tak ugotowane ziemniaki są już omaszczone, pachnące, a co najważniejsze zawierają mnóstwo wartościowych witamin i minerałów ! Tuż przed podaniem możemy je posypać zielonym posiekanym szczypiorkiem  lub koperkiem.
Tak ugotowane ziemniaki są pełnowartościowym produktem, a nie pustą skrobią rozpychającą nasze brzuchy ! 



                        Pozdrawiam serdecznie !

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz