niedziela, 24 kwietnia 2016

Nalewka pigwowa z cynamonem.







Składniki :
80 dkg dojrzałych owoców pigwy
1 l czystej wódki 40 %
2-3 cm kory cynamonu
1/2 szklanki cukru 

Sposób wykonania :
 Owoce pigwy umyj, osusz, usuń gniazda nasienne, pokrój w plastry.
Wsyp do czystego słoja, zalej wódką. Korę cynamonu połam na mniejsze kawałki. Wrzuć do słoja. Wsyp do słoja cukier, wymieszaj.
Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie.
Od czasu do czasu potrząśnij słojem w celu zmieszania się składników. Następnie nalewkę przefiltruj przez gęstą gazę lub filtr. Rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj.
Odstaw jeszcze na co najmniej 2-3 tygodnie.
Po tym czasie nalewka jest gotowa. Jeśli ktoś lubi słodsze nalewki może ją sobie dosłodzić dodając więcej cukru. :)
 Pamiętajmy, aby owoce były dojrzałe, żółte, prawie pomarańczowe, tylko z takich owoców otrzymamy pyszną i aromatyczną nalewkę. Gdy owoce pigwy nie są jeszcze wystarczająco dojrzałe wtedy trzeba poczekać kilka dni, aby dojrzały. Z własnego doświadczenia wiem, że warto poczekać, aby owoce pigwy były dobrze dojrzałe.



                                Na zdrowie !!

    

2 komentarze:

  1. To jeszcze co najmniej cztery miesiące trzeba poczekać :)
    Kiedyś w ramach eksperymentu robiłam podobną nalewkę, tyle że z goździkami i miodem- była pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety, ale warto ją sobie zrobić. :)

      Usuń