poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Likier truskawkowy z brandy lub rumu.







Składniki :
1,5 kg dojrzałych, zdrowych
truskawek                
1 kg cukru
1 l brandy lub rumu

Sposób wykonania :
 Truskawki dokładnie umyj pod bieżącą wodą np. na cedzaku, usuń szypułki, osusz. Na dno dużego słoja wsyp szklankę cukru i dalej warstwami wsypuj truskawki i cukier, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być cukier.
Następnie do słoja powoli wlej alkohol. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 3 miesiące w ciemne miejsce. Pamiętaj, aby co parę dni wstrząsnąć lekko słojem tak,  aby cukier się rozpuścił. a truskawki się nie uszkodziły. Po tym czasie przefiltruj trunek, rozlej do czystych butelek, zakorkuj. Odstaw jeszcze na 2 tygodnie. Gotowe.



                                Na zdrowie !

   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz