czwartek, 10 marca 2016

Likier migdałowy ''Amaretto''.







Składniki :
5 dkg gorzkich migdałów
kilka migdałów słodkich
1 l spirytusu 96 %
1 l  wody
3 pestki moreli wyjęte z łupin
1-2 cm kory cynamonu lub szczypta cynamonu mielonego
1 kg cukru

Sposób wykonania :
 Migdały i pestki moreli wrzuć do czystego, dużego  słoja lub gąsiorka. Zagotuj wodę, wsyp do niej cukier i rozpuść. Syrop odszumować i zdejmij z ognia. Do gorącego wlej ostrożnie, powoli spirytus, stale mieszając.
Dodaj pokruszony cynamon.Całość wlej do słoja z migdałami, szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni. W tym czasie kilka razy dziennie wstrząsaj mocno słojem. Następnie przefiltruj trunek przez filtr do kawy lub gęstą gazę, rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Odstaw w ciemne, suche miejsce na co najmniej rok. Gotowe.



                                Na zdrowie !

      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz