niedziela, 6 marca 2016

Likier herbaciany.







Składniki :
3 dkg liściastej herbaty cejlońskiej lub indyjskiej
330 ml spirytusu 95 %
3 szklanki wody przegotowanej
1/4 laski wanilii
40 dkg cukru

Sposób wykonania :
 Spirytus rozcieńcz dwoma szklankami przegotowanej, ostudzonej wody. Herbatę wsyp do czystego słoja, zalej spirytusem rozcieńczonym wodą. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 1 miesiąc. Po tym czasie przefiltruj przez gęstą gazę lub filtr. Do małego rondelka wsyp 2 łyżeczki cukru, postaw na ogniu, aby cukier zbrązowiał, mieszaj by się nie przypalił. Następnie zagotuj szklankę wody, dodaj cukier, laskę wanilii, wymieszaj. Dodaj zbrązowiały cukier, wymieszaj. Do przestudzonego syropu wlej herbaciany spirytus, wymieszaj i rozlej do czystych butelek. Butelki zakorkuj i odstaw jeszcze na kilka tygodni. 


                                Na zdrowie !

  

1 komentarz: