wtorek, 8 marca 2016

Likier cytrynowy z mlekiem.







Składniki :
50 dkg cytryn obranych ze skórki
starta skórka z 2 cytryn
0,5 l spirytusu 95 %
0,5 l świeżego mleka
1 laska wanilii
25 dkg cukru

Sposób wykonania :
 Obrane cytryny pokrój w cienkie plasterki, usuń wszystkie pestki  i białą skórkę. Wsyp do czystego, dużego słoja, zasyp cukrem. Dodaj startą skórkę z cytryn, przekrojoną na połowę ( wzdłuż ) laskę wanilii, wymieszaj lekko wszystko razem. Słój szczelnie zamknij i odstaw na kilka dni, aż cukier się rozpuści.
Od czasu do czasu wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Następnie do słoja wlej świeże mleko, wymieszaj i ostrożnie, powoli wlej spirytus, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne, chłodne  miejsce na 2 miesiące.  Zawartość słoja często wstrząsaj.
Gdy osad opadnie na dno, płyn się sklaruje i nabierze cytrynowego koloru, likier przefiltruj przez filtr do kawy. Rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw jeszcze na co najmniej 4 miesiące.
Po tym czasie trunek jest gotowy do picia.



                                Na zdrowie !

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz