wtorek, 15 marca 2016

Gulasz wołowy z czerwonym winem.







Składniki :
1 kg wołowiny na gulasz
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
cebula
2-3 ząbki czosnku
3/4 l bulionu
1 łyżka mąki
3-4 ziarna ziela angielskiego
1-2 listki laurowe
15 dkg szalotek
2 łyżki masła
olej
1 łyżeczka cukru
20 dkg małych pieczarek
sól
pieprz mielony
Sposób wykonania :
 Mięso pokrój w dużą kostkę. Oprósz lekko pieprzem, zrumień na oleju. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę przesmaż, oprósz mąką . Przełóż do rondla, podlej gorącym bulionem i winem. Dodaj ziele i listek laurowy, duś około 2 godziny na wolnym ogniu. Połowę masła rozpuść na patelni, dodaj cukier, przesmaż obrane szalotki, wsyp do gulaszu. Pieczarki oczyść, obsmaż na maśle, wrzuć do mięsa. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem i duś jeszcze 15 minut. 


                         Smacznego !

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz