sobota, 27 lutego 2016

Pierś z kurczaka w pieczarkach.




Piersi z kurczaka.



Składniki :                                   na 6 porcji
2 podwójne piersi z kurczaka
15 dkg małych pieczarek
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 szklanka śmietany kremówki
1/2 szklanki bulionu drobiowego
3-4 ząbki czosnku
2 szalotki
3 łyżki oleju
1 łyżeczka oregano
1/2 pęczka natki pietruszki
po 10 sztuk zielonych i czarnych oliwek ( opcjonalnie )
sól
pieprz czarny mielony
Sposób wykonania :
 Mięso pokrój na średnie kawałki, natrzyj lekko pieprzem i solą i obsmaż na rozgrzanym oleju. Przełóż na talerz. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wsyp posiekany czosnek i szalotkę. Po chwili dodaj pokrojone w paski obie papryki i smaż 3-4 minuty. Następnie dodaj ( opłucz je wcześniej i osącz z wody )  przekrojone na połówki pieczarki. Smaż 5 minut. Następnie dodaj mięso, wlej bulion i wsyp oregano, wymieszaj. Wrzuć oliwki, wlej śmietanę , dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś przez 10 minut. Na końcu posyp umytą i pokrojoną natką pietruszki, podawaj samodzielnie lub z ziemniakami. 


                         Smacznego !

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz