środa, 10 lutego 2016

Nalewka wiśniowa z migdałami.








Składniki :
2 kg dojrzałych wiśni
0,5 l spirytusu 95 %
0,5 l czystej wódki 40 %
20 dkg cukru
10 migdałów 

Sposób wykonania :
 Wiśnie umyj i osusz, połowę wydryluj, resztę zostaw z pestkami. Wiśnie i migdały wsyp do czystego, dużego słoja. Zalej wódką i spirytusem, odstaw na 2 tygodnie. Następnie zlej trunek do innego słoja, a owoce zasyp cukrem  i wymieszaj. Słój zamknij i odstaw na tydzień.  Codziennie wstrząśnij słojem, aby cukier się rozpuścił. Następnie połącz uzyskany sok z wcześniej zlanym płynem. Przefiltruj i rozlej do czystych butelek. Butelki szczelnie zakorkuj. Odstaw na co najmniej miesiąc. Gotowe. 
 Rada : Na nalewkę najlepsze są wiśnie duże, jędrne o ciemnej barwie i słodkie.
Mogą to być odmiany :
Kelleris, Lukasówka, Łutówka.



                             Życzę zdrowia !

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz