sobota, 16 stycznia 2016

Likier ze słodkich pomarańczy.







Składniki :
50 dkg dojrzałych słodkich pomarańczy
10 dkg cieniutko obranych skórek pomarańczowych
0,5 l spirytusu
0,5 kg cukru
400 ml przegotowanej wody

Sposób wykonania :
 Skórkę pomarańczową drobno pokroić, wsypać do czystego słoja, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić na 5 dni. Po tym czasie przefiltrować przez gazę. Świeże pomarańcze umyć, sparzyć, i zetrzeć ich skórkę na drobnej tarce. Z pomarańcz wycisnąć sok.
Wodę ze startą skórką i cukrem zagotować, wystudzić. Połączyć z przefiltrowanym spirytusem i sokiem z pomarańcz. Odstawić na 48 godzin. Następnie przelać trunek przez filtr, rozlać do czystych butelek, szczelnie zakorkować i odstawić na 3 miesiące. Po tym czasie likier jest gotowy do picia.


                             Życzę dużo zdrowia !

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz