niedziela, 31 stycznia 2016

Likier cytrynowy.







Składniki :
1 kg świeżych aromatycznych cytryn
1 l spirytusu 95 %
1 l wody ( najlepiej źródlanej )
4 łyżki miodu akacjowego

Sposób wykonania :
 Cytryny umyj szczoteczką pod bieżącą wodą , sparz wrzątkiem. Pokrój w grube plastry wraz ze skórką. Wrzuć do czystego słoja, zalej spirytusem. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 3 - 4 dni w ciemne,
chłodne  miejsce. Następnie wyjmij cytryny ze spirytusu, wyciśnij z nich sok i wlej nawet z kawałeczkami miąższu z powrotem do spirytusu. Uważaj,aby nie było pestek !
W przegotowanej wodzie rozpuść miód, wystudź. Wlej wodę z miodem, rozlej do czystych butelek lub karafki.
  Likier najlepiej smakuje schłodzony, podawany z listkiem mięty.


 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !



                              
                           Życzę dużo zdrowia !



 

2 komentarze:

  1. 4 łyżki miodu na +/- 2,5l wyrobu? Trudno to nazwać likierem... To po prostu nalewka. I to niezbyt słodka. Jak (technicznie) wyciskasz sok z plastrów cytryny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sok z plastrów możemy wynieść np. czystymi palcami lub pałką.

      Usuń