sobota, 12 grudnia 2015

Nalewka '' bazyliówka " ( na dobre trawienie ).








 Poniżej znajdziesz przepis na nalewką z bazylii. Nalewka ta pomaga w trawieniu, skutecznie łagodzi wzdęcia i zaparcia. Wtarta w skronie, łagodzi ból głowy.
 Zapraszam po przepis.


Składniki :
40 sztuk dużych, zdrowych, świeżych liści bazylii
100 ml spirytusu 95 %
300 ml wytrawnego białego wina
skórka z cytryny
Sposób wykonania :
 Liście bazylii opłucz, wrzuć do słoja ( możesz je trochę porozrywać ). Cytrynę dokładnie wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą , sparz wrzątkiem, obierz cieniutko ( bez białej błonki ), pokrój na małe kawałki, wrzuć do słoja z bazylią. Całość zalej spirytusem, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Co 2-3 dni wstrząśnij lekko słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę lub filtr, dolej wino, wymieszaj. Rozlej nalewkę do butelek z ciemnego szkła, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Butelki z nalewką odstaw jeszcze na kolejne 2 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia. 

                                              Zastosowanie :
 Nalewka bazyliówka pomaga w trawieniu, skutecznie eliminuje wzdęcia, oraz zaparcia. Wtarta w skronie uśmierza ból głowy.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
  
 






                            Życzę zdrowia !




  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz