piątek, 27 listopada 2015

Nalewka na skorupkach z orzechów włoskich.





Składniki :
orzechy włoskie
spirytus 50 %
cukier
woda

Sposób wykonania :
 Orzechy włoskie rozbij, wyjmij z nich nasiona. Nasiona możesz zużyć np. do ciast. Skorupki rozgnieć na małe kawałki. Wsyp do słoja do 2/3 wysokości. Zalej spirytusem tak, aby całe były zalane alkoholem. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 2-3 miesiące. Po tym czasie przefiltruj trunek przez bibułę lub gęstą gazę. Osłódź syropem z wody i cukru ( około 5-8 dkg syropu na 1 l nalewki ), rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw na kolejne 2-3 miesiące.
Po tym czasie nalewka jest gotowa.  



                        Życzę dużo zdrowia !

 

3 komentarze:

  1. Nie znam spirytusu 50%. Ja do tej pory miałam spirytus 96%

    OdpowiedzUsuń
  2. TRZEBA KUPIC ALKOHOL ETYLOWY 96% I GO ODPOWIEDNIO ROZCIENCZYC.

    OdpowiedzUsuń