wtorek, 24 listopada 2015

Likier cytrynowy.








 Poniżej znajdziesz przepis na dobry likier cytrynowy. Jest on łatwy w przygotowaniu i nie musi on długo leżakować. Zapraszam po przepis.


Składniki :
6 dużych cytryn
1 i 1/2 kg cukru
2 l spirytusu 70 %
2 l wody
Sposób wykonania :
 Cytryny dokładnie umyj pod bieżącą wodą szczoteczką , sparz wrzątkiem, obierz cieniutko ze skórki. Z cytryn wyciśnij sok, przecedź, aby nie było w nim pestek. Skórkę z 2 cytryn pokrój na małe kawałki. Pokrojone skórki, cukier i wodę zagotuj, wystudź. Do wystudzonego syropu wlej sok z cytryn, oraz alkohol, wymieszaj. Przefiltruj przez filtr lub gazę , rozlej do butelek, zakorkuj szczelnie. Na butelki naklej etykiety z opisem. Trunek odstaw na 2 tygodnie, aby dojrzał. Po tym czasie jest gotowy do picia. 

 Rada :    Aby otrzymać 1 l spirytusu 70 % należy zmieszać 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml przegotowanej i ostudzonej wody. 

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 

 


                         Życzę dużo zdrowia !



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz