niedziela, 8 listopada 2015

Lecznicza nalewka imbirowa.









 Poniżej znajdziesz przepis na bardzo dobrą naleweczkę imbirową. Ma ona doskonały aromat, a co najważniejsze jest lecznicza. Imbirówka to doskonała nalewka na długie zimowe wieczory, jesienne słoty i wiosenne roztopy. Rozgrzewa, wzmacnia, pobudza apetyt, poprawia trawienie oraz humor, a przy tym jest niezwykle smaczna. Polecam. 


Składniki :
10 dkg korzenia imbiru
10 dkg cukru
0,75 l czystej wódki 40 %
3 łyżki płynnego miodu
2 cytryny
Sposób wykonania :
 Korzeń imbiru obierz ( np. za pomocą łyżeczki do herbaty ), pokrój w cienkie plastry. Cytryny dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, pokrój w plastry razem ze skórką. Imbir i cytryny wrzuć do słoja, zalej wódką. Dodaj cukier, oraz płynny miód, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 3 miesiące. Co parę dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie trunek przefiltruj przez gazę lub filtr. Przefiltrowany płyn wlej do czystego słoja, słój zamknij i odstaw w chłodne miejsce. Gdy nalewka ładnie się wyklaruje, zlej płyn z nad osadu. Rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw nalewkę w chłodne miejsce na 3 miesiące, aby dojrzała. po tym czasie nalewka jest gotowa do picia.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !

           



                         Życzę dużo zdrowia !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz