wtorek, 6 października 2015

Zupa fasolowa na wędzonym boczku.







Składniki :
20 dkg białej fasoli
20 dkg czerwonej fasoli
4-5 ziemniaki
40 dkg żeberek wieprzowych
10 dkg wędzonego boczku
1 cebula
marchewka, pietruszka
2-3 ząbki czosnku
1 płaska łyżka suszonego majeranku
2-3 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka mąki
tłuszcz  do smażenia
woda
pieprz, sól
Sposób wykonania :
 Oba rodzaje fasoli zalej wodą, namocz przez noc. Żeberka opłucz, wrzuć do garnka, zalej 2 l wody, zagotuj, odszumować. 
Dodaj namoczoną fasolę , liście laurowe, ziele angielskie i gotuj przez godzinę. Pietruszkę i marchewkę oraz ziemniaki obierz, umyj, pokrój na małe kawałki. Dodaj do zupy na 15 minut przed końcem gotowania. Żeberka wyjmij, przestudź, oddziel mięso od kości, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do zupy. Czosnek i cebulę obierz, drobno posiekaj. Boczek pokrój w małą kosteczkę , usmaż na rumiano na niewielkiej ilości tłuszczu. Pod koniec smażenia wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklić, oprósz mąką , wymieszaj smaż jeszcze 3 minuty. Dodaj do zupy, wymieszaj. Na końcu zupę dopraw do smaku pieprzem i solą , wsyp majeranek, gotuj jeszcze około 5 minut. Podawaj gorącą , możesz ozdobić zielonymi gałązkami majeranku lub natką zielonej pietruszki.

 Zamiast świeżej marchewki i pietruszki możesz dodać jarzynki z mieszanki warzyw, jeśli taką masz w swojej spiżarni. 


                           
                             Życzę smacznego !



     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz