wtorek, 13 października 2015

Filety śledziowe ze śliwkami.







Składniki :                                     na 6-8 porcji
5 filetów śledziowych
12 suszonych śliwek bez pestek
3 średnie cebule
2 łyżki rodzynek
150 ml oleju lub oliwy
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Sposób wykonania :
 Filety śledziowe wymoczyć, osączyć, pokroić na kawałki. Rodzynki i śliwki zalać wrzątkiem i odstawić na 2 minuty. Śliwki możesz pokroić na mniejsze kawałki. Następnie osuszyć na sitku. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Przyprawy wymieszaj o oliwą lub olejem. W dużym słoiku układaj na przemian warstwę śledzi ( każdą warstwę śledzi skrop oliwą lub olejem z przyprawami ), cebulę i warstwę śliwek z rodzynkami. Na wierzch wylej resztę oliwy lub oleju z przyprawami. Wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Podawaj jako przystawkę.

 Rada : Jeśli filety śledziowe są mało słone do oliwy lub oleju dosyp trochę soli do smaku.


                              
                            Życzę smacznego !

  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz