piątek, 4 września 2015

Nalewka dereniówka z miodem - dobra podczas przeziębień.




Dojrzałe owoce Derenia



Składniki :
1 kg dojrzałych owoców derenia
0,5 l czystej wódki 40 %
0,5 l spirytusu 95 %
0,5 l wody
10 dkg płynnego miodu wielokwiatowego
Sposób wykonania :
 Dojrzałe owoce derenia opłucz, osusz ( powinny być miękkie ) nakłuj wszystkie kilka razy wykałaczką lub igłą wyparzoną we wrzątku, aby łatwiej wydobyć z nich to co najcenniejsze. Możesz też ponacinać je ostrym nożykiem. Po nakłuwane owoce wrzuć do słoja, zalej spirytusem i wódką. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 3 miesiące. Pamiętaj, aby co parę dni wstrząsnąć słojem. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę lub filtr. Zagotuj wodę , gdy trochę przestygnie rozpuść w niej miód. Wlej do przefiltrowanego płynu, wymieszaj. Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i odstaw na 4 miesiące w ciemne i chłodne miejsce. W tym czasie nalewka będzie dojrzewać, nabierze odpowiedniego aromatu i smaku. Przed podaniem na stół możesz przelać nalewkę do ozdobnej karafki. 
 Rada : Podczas leżakowania na spodzie butelki wytrąci się osad z miodu. Jeśli chcesz, aby Twoja nalewka była klarowna możesz ją przefiltrować jeszcze raz przez filtr lub bibułę filtracyjną.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka lub likier własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
   
 






                                                                                                              Życzę dużo zdrowia !





2 komentarze:

  1. Jak to jest z tym bardzo dojrzałym dereniem- te ciemne owoce podczas płukania tracą dużo miąższu dużo zostaje w wodzie - tak samo gdy je drylować lepi się do palców ręki -Pozdrawiam Serdecznie -Andrzej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owoce derenia powinny być dojrzałe, ale nie przejrzałe. Do nalewek, likierów owoców derenia się nie dryluje.

      Usuń